POLITYKA PRYWATNOŚCI ASATO.PL

 

Administratorem danych osobowych jest: App Sklep Sebastian Przekop, ul. Kazimierza Wielkiego 7/5, 65-047 Zielona Góra, adres do korespondencji: ASATO, Czarnkowska 17, 60-415 Poznań, NIP 8442292110, REGON 200420486, e-mail: biuro@asato.pl.

 

Źródła danych

Twoje dane osobowe otrzymaliśmy od Ciebie podczas składania zamówienia oraz rejestracji Konta Klienta (jeśli dokonałeś/aś rejestracji), a także później, w związku z kontaktem z Biurem Obsługi Klienta naszego Sklepu oraz w związku z dokonywanymi przez Ciebie aktualizacjami Twoich danych na Koncie Klienta. Dane dotyczące statusu Twoich przesyłek i płatności na rzecz Sklepu możemy otrzymywać bezpośrednio od przewoźnika/operatora płatności. 

 

Cele przetwarzania danych 

 

Konto Klienta: Jeśli zdecydujesz się na założenie Konta Klienta w naszym Sklepie, wymagamy podania przez Ciebie następujących danych osobowych, aby Twoje Konto Klienta mogło zostać utworzone (czyli żebyśmy mogli zawrzeć z Tobą i wykonać umowę dot. utworzenia i prowadzenia Konta Klienta): imię i nazwisko, adres i adres e-mail, a w przypadku firmy także dane firmy (nazwa, adres firmy i NIP). Jeśli nie podasz tych danych osobowych, Konto Klienta nie będzie mogło zostać utworzone. Podanie dodatkowych danych osobowych jest dobrowolne - na Koncie Klienta możesz podać dodatkowo m.in. numer telefonu, inny adres dostawy, .... i inne dane. Dane podane na Koncie Klienta mogą być następnie (po zalogowaniu) wykorzystane przez Ciebie w toku składania zamówień w naszym Sklepie, co zwykle przyspiesza proces składania zamówienia. 

 

Realizacja zamówienia: W celu złożenia w naszym Sklepie zamówienia i jego realizacji, wymagamy podania przez Ciebie następujących danych osobowych, aby zamówienie mogło zostać złożone i zrealizowane: imię i nazwisko, adres, adres e-mail i telefon, a w przypadku firmy także dane firmy (nazwa, adres firmy i NIP). Jeśli nie podasz tych danych osobowych, zamówienie nie będzie mogło zostać złożone i zrealizowane (tj. umowa sprzedaży nie będzie mogła zostać z nami zawarta ani zrealizowana). Podanie dodatkowych danych osobowych jest dobrowolne - możesz podać dodatkowo m.in. inny adres dostawy, dane do faktury. Podanych danych osobowych używamy jedynie w celu realizacji złożonego przez Ciebie zamówienia, umożliwienia Ci realizacji płatności za zamówienie, dostawy oraz wysyłania Ci powiadomień o statusie realizacji zamówienia i dostawy.

 

Obsługa Klienta: Jeśli skontaktujesz się z naszym Biurem Obsługi Klienta (BOK), wymagamy podania przez Ciebie co najmniej następujących danych osobowych, abyśmy mogli odpowiedzieć na Twoją prośbę/zapytanie (i ew. je zrealizować): imię i nazwisko oraz adres/adres e-mail/telefon (co najmniej jedna z tych danych – umożliwiająca Sklepowi kontakt z Klientem w sprawie prośby/zapytania). Jeśli Twoja prośba/zapytanie dotyczy konkretnego zamówienia, konieczne będzie także podanie danych identyfikujących Twoje zamówienie (np. numeru zamówienia). Jeżeli jest to konieczne do udzielenia odpowiedzi na Twoją prośbę/zapytanie (i ich ew. realizacji), możemy dodatkowo wymagać od Ciebie podania innych niezbędnych danych do udzielenia odpowiedzi na Twoją prośbę/zapytanie (i ich ew. realizacji). Jeśli nie podasz tych danych osobowych, udzielenie odpowiedzi na Twoją prośbę/zapytanie (i ich ew. realizacja) nie będzie możliwe. Podanie dodatkowych danych osobowych jest dobrowolne.

 

Formularz kontaktowy: Jeśli chcesz skontaktować się z nami przy użyciu formularza kontaktowego, dostępnego na naszej stronie, wymagamy podania przez Ciebie co najmniej następujących danych osobowych, abyś mógł wysłać prośbę/zapytanie, a my mogli udzielić na nie odpowiedzi (i ew. je zrealizować): adres e-mail. Jeśli Twoja prośba/zapytanie dotyczy konkretnego zamówienia, konieczne będzie także podanie danych identyfikujących Twoje zamówienie (np. numeru zamówienia). Jeżeli jest to konieczne do udzielenia odpowiedzi na Twoją prośbę/zapytanie (i ich ew. realizacji), możemy dodatkowo wymagać od Ciebie podania innych niezbędnych danych do udzielenia odpowiedzi na Twoją prośbę/zapytanie (i ich ew. realizacji). Jeśli nie podasz tych danych osobowych, udzielenie odpowiedzi na Twoją prośbę/zapytanie (i ich ew. realizacja) nie będzie możliwe. Podanie dodatkowych danych osobowych jest dobrowolne.

 

Reklamacja, odstąpienie od umowy: Jeśli zgłaszasz reklamację lub dokonujesz zwrotu w ramach ustawowego prawa odstąpienia od umowy, wymagamy podania przez Ciebie co najmniej następujących danych osobowych, abyśmy mogli przeprowadzić proces reklamacji/odstąpienia od umowy (tj. zrealizować uprawnienia przysługujące Ci z zawartej z nami umowy): imię i nazwisko oraz adres/adres e-mail (co najmniej jedna z tych danych – umożliwiająca Sklepowi kontakt z Klientem), a także dane identyfikujące Twoje zamówienie (np. numer zamówienia, paragon/faktura itp.). Jeśli nie podasz tych danych osobowych, przeprowadzenie procesu reklamacji/odstąpienia od umowy nie będzie możliwe. Podanie dodatkowych danych osobowych jest dobrowolne.

 

Wystawianie faktur: Jeśli wymagają tego przepisy podatkowe lub zwrócisz się do nas o wystawienie faktury/imiennego rachunku/noty, przetwarzamy Twoje dane osobowe na cele wystawienia takiej faktury/imiennego rachunku/noty. W tym celu wymagamy podania przez Ciebie co najmniej następujących danych osobowych:

imię i nazwisko, adres, w przypadku przedsiębiorców: nazwa firmy i NIP. Ponadto w przypadku przedsiębiorców konieczne jest podanie NIP podczas składania zamówienia.  Jeśli nie podasz tych danych osobowych, wystawienie faktury/imiennego rachunku/noty nie będzie możliwe. Podanie dodatkowych danych osobowych jest dobrowolne.

 

Opinie o Sklepie: Jeśli wyrazisz na to zgodę, Sklep umożliwia Ci wypełnienie na stronie Sklepu anonimowej ankiety i/lub wyrażenie swojej opinii o Sklepie w portalu zewnętrznym (np. Opineo, Ceneo). W takim przypadku otrzymasz na podany w zamówieniu adres e-mail wiadomość z informacjami w jaki sposób można wypełnić ankietę/wyrazić opinię. Podanie dodatkowych danych osobowych (w tym wszelkich danych w ankiecie/opinii) jest dobrowolne.

 

Konkursy, akcje promocyjne: Od czasu do czasu w Sklepie organizowane są konkursy/akcje promocyjne. Dane osobowe uczestników konkursu/akcji promocyjnej (np. dane niezbędne do kontaktu) są wykorzystywane do przeprowadzenia konkursu/akcji promocyjnej (np. powiadomienia o zwycięstwie/wysyłki kodu rabatowego). Dane, których podania wymagamy od Ciebie w celu wzięcia udziału w konkursie/akcji promocyjnej, są wskazane każdorazowo w regulaminie/zasadach danego konkursu/akcji promocyjnej. Jeśli nie podasz tych danych osobowych, nie będzie możliwe wzięcie przez Ciebie udziału w konkursie/akcji promocyjnej (w tym niemożliwe będzie otrzymanie nagrody w konkursie/uzyskanie korzyści w ramach akcji promocyjnej). Podanie dodatkowych danych osobowych jest dobrowolne.

 

Newsletter: Jeśli zapiszesz się do naszego newslettera, będziesz otrzymywał od nas wiadomości zawierające informacje dotyczące oferty Sklepu (w tym promocji, wyprzedaży, itp., które stanowią informacje handlowe), a także wydarzeń, konkursów i kampanii reklamowych itp. organizowanych przez Sklep lub w których Sklep bierze udział. W tym celu wymagamy podania przez Ciebie danych osobowych w postaci adresu e-mail i/lub telefonu. Jeśli nie podasz tych danych, nie będzie możliwe zapisanie się i otrzymywanie przez Ciebie wiadomości w ramach newslettera. Możesz podać tylko e-mail (wówczas newsletter otrzymasz od nas mailowo) albo tylko telefon (wówczas newsletter otrzymasz od nas smsem) lub obie te dane (otrzymasz od nas newsletter mailowo i smsem).

 

Dane gromadzone przez stronę internetową i urządzenia mobilne: Gdy jest to konieczne do świadczenia usługi Klientom Sklepu albo stanowi uzasadniony interes Sklepu lub podmiotów trzecich (którym jest na przykład zapewnienie bezpieczeństwa zasobów IT, zapewnienie bezpieczeństwa innych Klientów Sklepu. Marketing bezpośredni, w tym profilowanie itp.), Sklep jest uprawniony do automatycznego pozyskiwania i rejestrowania danych przekazywanych na serwer przez przeglądarki internetowe lub urządzenia Klientów korzystających ze strony internetowej/aplikacji mobilnej Sklepu. Takie dane mogą obejmować np. cookies, adres IP, (czyli adres, który posiada urządzenie Klienta korzystającego ze strony internetowej/aplikacji mobilnej Sklepu), parametry oprogramowania i sprzętu, z którego korzysta Klient (dzięki czemu możemy poprawić np. jakość świadczonych przez nas usług), przeglądane strony, numer identyfikacyjny urządzenia mobilnego, informacje o korzystaniu z aplikacji oraz inne dane dotyczące urządzeń i korzystania z systemów. Gromadzenie powyższych informacji następować będzie w przypadku korzystania ze strony internetowej/aplikacji mobilnej Sklepu.

Przetwarzanie powyższych danych może obejmować profilowanie. Profilowanie nie zwiększa ilości wyświetlanych reklam/wysyłanych informacji handlowych, a jedynie sprawia, że są one bardziej dobrane do Twoich potrzeb. Dzięki profilowaniu, na podstawie zebranych danych z urządzeń, takich jak otwierane strony produktów w naszym sklepie internetowym, zapisane pliki cookies, a także przekazane nam dane osobowe, wyświetlane Ci reklamy i wysyłane informacje handlowe (jeśli wyraziłeś osobną zgodę na ich otrzymywanie) będą bardziej dostosowane do twoich potrzeb. Większość używanych przeglądarek domyślnie akceptuje ciasteczka. Możesz ustawić tak przeglądarkę, by móc odrzucać prośby o przechowanie ciasteczek w ogóle lub wybranych ciasteczek. Można to zrobić za pomocą ustawień w przeglądarce. Zanim zdecydujesz się zmienić domyślne ustawienia pamiętaj jednak, że wiele ciasteczek pomaga podniesieniu wygody korzystania ze strony. Wyłączenie ciasteczek może mieć wpływ na to jak będzie się wyświetlać nasza strona w Twojej przeglądarce, na niektóre funkcjonalności na naszej stronie oraz może powodować problemy z zalogowaniem się na Konto Klienta.  Aby skorzystać z prawa sprzeciwu, które przyznaje RODO, konieczne jest wylogowanie się ze wszystkich urządzeń i usunięcie z nich plików cookies. Proces aktualizacji może potrwać do 48 godzin. Więcej informacji o plikach cookies znajdziesz na w Polityce Cookies.

 

Jeżeli wymagają tego przepisy prawa, możemy wymagać od Ciebie podania innych niezbędnych danych np. ze względów rachunkowych lub podatkowych.

Nie podejmujemy wobec Ciebie żadnych zautomatyzowanych decyzji (decyzje bez udziału człowieka).

 

Podstawy prawne przetwarzania danych 

 

Wykonanie zawartej z Tobą umowy [art. 6 ust. 1 lit. b RODO], co dotyczy w szczególności:

  • realizacji zamówień,
  • usługi prowadzenia Konta Klienta,
  • usługi newsletter,
  • konkursów/akcji promocyjnych, w których bierzesz udział.

 

Wyrażenie przez Ciebie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych [art. 6 ust. 1 lit. a RODO], co dotyczy w szczególności:

  • newslettera,
  • konkursów/akcji promocyjnych, w których bierzesz udział,
  • zapisywania danych w plikach cookies oraz gromadzenia danych ze stron www i aplikacji mobilnych,
  • wyświetlania treści dostosowanych do Twojej lokalizacji,
  • dostosowywania ofert i usług zgodnie z Twoją uprzednią aktywnością;
  • nadania indywidualnego charakteru ustawieniom Twojego Konta lub dane, które udostępnisz Sklepowi w sytuacji logowania do Sklepu poprzez usługę zewnętrzną (np. Facebook),

Pamiętaj, że zgodę na przetwarzanie danych osobowych możesz wycofać w dowolnym momencie w ten sam sposób jak ją wyraziłeś. Twoje dane osobowe będziemy przetwarzać, dopóki nie wycofasz zgody.

 

Wypełnienie przez Sklep (jako administratora) obowiązków wynikających z przepisów prawa, co obejmuje przetwarzanie dla celów podatkowych i rachunkowych

[art. 6 ust. 1 lit. c RODO w zw. z przepisami podatkowymi i rachunkowymi]

 

Prawnie uzasadniony interes Sklepu (jako administratora) [art. 6 ust. 1 lit. f RODO], co obejmuje w szczególności:

  • dopasowanie reklam i treści zgodnie z uprzednio przeglądanymi treściami, dostosowywanie ofert w ustawieniach Sklepu lub ustawieniach usług podmiotów zewnętrznych na podstawie Twojej aktywności w Sklepie (profilowanie),
  • prowadzenie marketingu bezpośredniego własnych usług i/lub towarów oraz usług i/lub towarów osób trzecich,
  • kontaktowanie się z Klientami w celach związanych z dozwolonymi działaniami marketingowymi, poprzez dostępne i dopuszczalne kanały komunikacji,
  • zapewnienie obsługi usług płatniczych w zakresie niezbędnym połączenia się z systemem operatora płatności,
  • zapewnienie bezpieczeństwa usług, które świadczymy drogą elektroniczną oraz przeciwdziałanie oszustwom i nadużyciom i zapewnienie bezpieczeństwa ruchu;
  • przeprowadzanie ankiet, badań i analiz Sklepu (między innymi pod kątem funkcjonowania, poprawy działania dostępnych usług czy oszacowania głównych zainteresowań i potrzeb odwiedzających),
  • monitorowanie aktywności Klientów oraz zarządzanie ruchem w Sklepie,
  • obsługa próśb/zapytań Klientów (zgłaszanych m.in. do biura obsługi klienta oraz poprzez formularz kontaktowy na stronie Sklepu, w sytuacji, gdy nie są one związane wprost z wykonaniem umowy zawartej z Klientem),
  • obrony/dochodzenie roszczeń, windykacja należności, prowadzenie postępowań sądowych, arbitrażowych i mediacyjnych.
  • prowadzenie analiz statystycznych,
  • przechowywanie danych dla celów archiwalnych,
  • zapewnienie rozliczalności, tzn. możliwości wykazania, że dane osobowe są przetwarzane zgodnie z prawem, rzetelnie i w sposób przejrzysty dla osoby, której dane dotyczą, cel przetwarzania danych jest wyraźnie określony, przetwarzane dane są adekwatne, stosowne i ograniczone tylko co do celów ich przetwarzania, dane osobowe są prawidłowe i w razie potrzeby uaktualniane, dane osobowe są przetwarzane w sposób zapewniający odpowiednie bezpieczeństwo oraz że przechowywanie danych jest ograniczone do ścisłego minimum niezbędnego do realizacji celów, w których są przetwarzane.

 

Udostępnianie danych osobowych

Nie sprzedajemy Twoich danych ani nie udostępniamy ich komercyjnie innym podmiotom trzecim. Twoje dane osobowe przekazujemy w niezbędnym zakresie jedynie naszym partnerom, którzy pomagają nam w realizacji Twojego zamówienia lub innych usług, które dla Ciebie świadczymy w naszym Sklepie – operatorom płatności elektronicznych, firmom świadczącym dla nas usługi kurierskie, księgowe, prawne, informatyczne, itp. Ze wszystkimi podmiotami, którym powierzamy przetwarzanie Twoich danych osobowych, zawieramy odpowiednie umowy powierzenia przetwarzania danych, tak by Twoje dane były zawsze bezpieczne i prowadzimy rejestr tych podmiotów.

Poniżej możesz zapoznać się z kategoriami odbiorców, którym ujawniane będą Twoje dane:

Nasi Pracownicy: Dostęp do Twoich danych mają pracownicy/współpracownicy, których upoważniliśmy do przetwarzania określonych danych osobowych. Operatorzy płatności: Jeśli dokonasz zakupu w naszym sklepie internetowym, Twoje dane, niezbędne do dokonania danej płatności (w tym do informowania o statusie płatności), które podasz w toku realizacji płatności po przekierowaniu na stronę danego operatora płatności, otrzyma wybrany przez Ciebie operator płatności, oferujący pośrednictwem Sklepu swoje usługi finansowe. Operator płatności jest podmiotem zewnętrznym i niezależnym Administratorem Twoich danych osobowych (w zakresie dotyczącym realizacji i obsługi transakcji płatności), u którego proces przetwarzania danych i realizacji transakcji płatniczej odbywa się zgodnie z zasadami obowiązującymi u tego operatora (możesz się z nimi zapoznać w toku realizacji płatności po przekierowaniu na stronę danego operatora płatności). Sklep otrzymuje od operatora płatności Twoje dane osobowe dotyczące płatności za zamówienie (zwłaszcza status płatności)

Kurierzy: Jeśli dokonasz zakupu w naszym Sklepie, Twoje dane, niezbędne do doręczenia Ci przesyłki (w tym informowania o statusie przesyłki), otrzyma wybrana przez Ciebie firma kurierska/Poczta Polska.

Dostawcy usług informatycznych i technicznych: Dostęp do Twoich danych mogą uzyskać firmy, które świadczą dla nas usługi informatyczne i techniczne, potrzebne do prawidłowego działania i rozwoju naszej strony internetowej, systemów informatycznych i sprzętu/infrastruktury technicznej.

Dostawcy usług marketingowych: Dostęp do odpowiednich danych (uwzględniając udzielone przez Klientów zgody) mogą uzyskać firmy, które świadczą dla nas usługi o charakterze marketingowym, w tym w zakresie wysyłania drogą elektroniczną naszych informacji handlowych (np. newsletter), profilowania i badania poziomu satysfakcji klientów.

Dostawcy innych usług: Dostęp do Twoich danych mogą uzyskać firmy, które świadczą dla nas inne potrzebne dla naszego działania i rozwoju usługi (np. księgowe, prawne, windykacyjne, doradcze itp.).

 

Miejsce przechowywania danych osobowych

 Zebrane dane osobowe przechowujemy zasadniczo na terenie Europejskiego Obszaru Gospodarczego (EOG), ale niekiedy mogą one być przesyłane także do krajów spoza tego obszaru i tam przetwarzane. Każda operacja przesyłania danych osobowych jest wykonywana zgodnie z obowiązującym prawem, w szczególności RODO. Jeśli dane przekazywane są poza obszar EOG, do krajów odnośnie których Komisja Europejska nie stwierdziła odpowiedniego poziomu ochrony danych, przekazujemy je jedynie podmiotom należącym do programu Tarcza prywatności (Privacy Shield) lub posiadającym inny stosowny certyfikat, bądź przestrzegającym stosowny kodeks postępowania lub przekazania dokonujemy z zastosowaniem standardowych klauzul umownych.

Twoje dane osobowe mogą być przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy do m.in.:

Google LLC z siedzibą w Mountain View, USA i Google Ireland Limited z siedzibą w Dublinie, Irlandia. W celach statystycznych i administracyjnych oraz w związku z korzystaniem z usług przetwarzania danych osobowych oferowanych przez ten podmiot, mających na celu zapewnienie świadczenia usług przez Sklep oraz w celu zapewnienia bezpieczeństwa.

 

Okres przechowywania danych 

Dane są przechowywane przez okres niezbędny do realizacji celów przetwarzania, a po tym czasie przez okres oraz w zakresie określonych przez przepisy powszechnie obowiązującego prawa (uwzględniając m.in. długość okresów przedawnienia roszczeń [art. 118 k.c.] i uzasadniony czas po ich upływie oraz przepisy podatkowe). W przypadku toczącego się postępowania przed sądem/organem dot. roszczeń/podatków itp., dane mogą być przetwarzane dłużej - do czasu prawomocnego tego postępowania oraz przez uzasadniony okres po jego upływie.

 

Twoje prawa

Prawo dostępu do danych: W każdej chwili masz prawo dostępu do swoich danych. Aby skorzystać z tego prawa, skontaktuj się z nami za pośrednictwem Biura Obsługi Klienta lub – jeśli masz Konto Klienta – możesz sprawdzić swoje dane osobowe na stronie swojego konta.

Prawo do poprawiania danych: Masz prawo żądać sprostowania swoich danych osobowych, gdy są one nieprawidłowe. Aby skorzystać z tego prawa, skontaktuj się z nami za pośrednictwem Biura Obsługi Klienta lub – jeśli masz Konto Klienta – możesz poprawić swoje dane osobowe na stronie swojego konta.

Prawo do usunięcia danych: Masz prawo do żądania usunięcia danych, jeżeli:

  • Twoje dane osobowe nie są już niezbędne do celów, w których zostały zebrane lub w inny sposób przetwarzane, · jeżeli cofnąłeś swoją zgodę na przetwarzane danych osobowych i nie ma innej podstawy prawnej do przetwarzania tych danych przez Sklep, · wniosłeś sprzeciw wobec przetwarzania Twoich danych do celów wynikających z prawnie uzasadnionych interesów realizowanych przez administratora lub przez stronę trzeci, · dane osobowe są przetwarzane niezgodnie z prawem, · dane osobowe muszą zostać usunięte w celu wywiązania się z obowiązku prawnego przewidzianego w prawie Unii lub prawie państwa członkowskiego, któremu podlega Sklep, · dane osobowe zostały zebrane w związku z oferowaniem dziecku usług społeczeństwa informacyjnego.

W takim przypadku Sklep ma obowiązek bez zbędnej zwłoki usunąć Twoje dane osobowe, chyba że wystąpi jeden z wyjątków, określony przepisami prawa. Aby skorzystać z tego prawa, skontaktuj się z nami za pośrednictwem Biura Obsługi Klienta lub – jeśli masz Konto Klienta – możesz usunąć niektóre dane osobowe na stronie swojego konta.

Prawo do ograniczenia przetwarzanie danych: Masz prawo żądać, żeby Sklep ograniczył przetwarzanie Twoich danych osobowych w sytuacji, gdy: · kwestionujesz prawidłowość danych osobowych – na okres pozwalający Sklep sprawdzić prawidłowość tych danych, · przetwarzanie danych przez Sklep jest niezgodne z prawem (gdy wolisz, żeby Sklep ograniczył wykorzystanie Twoich danych, zamiast je usuwać), · Sklep nie potrzebuje już danych osobowych do celów przetwarzania, ale są one potrzebne Tobie do ustalenia, dochodzenia lub obrony roszczeń, · wniesiesz sprzeciw wobec przetwarzania Twoich danych do celów wynikających z prawnie uzasadnionych interesów realizowanych przez administratora lub przez stronę trzecią – do czasu stwierdzenia, czy prawnie uzasadnione podstawy po stronie administratora są nadrzędne wobec podstaw Twojego sprzeciwu. Aby skorzystać z tego prawa, skontaktuj się z nami za pośrednictwem Biura Obsługi Klienta.

Jeżeli przetwarzanie zostało ograniczone, Twoje dane osobowe można przetwarzać (z wyjątkiem przechowywania) jedynie za Twoją zgodą lub jeśli wystąpi określony w przepisach powód dalszego takiego przetwarzania.

Prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania danych na podstawie uzasadnionego interesu Sklepu: Masz prawo do zgłoszenia – z przyczyn związanych z Twoją szczególną sytuacją - swojego sprzeciwu wobec przetwarzania przez Sklep Twoich danych osobowych z uwagi na uzasadniony interes Sklepu (w tym profilowanie). W takim przypadku Sklep zaprzestanie przetwarzania Twoich danych osobowych, chyba że wystąpią ważne i prawnie uzasadnione podstawy do przetwarzania, nadrzędne wobec przyczyn sprzeciwu lub jest to potrzebne do dochodzenia lub obrony roszczeń. Aby skorzystać z tego prawa, skontaktuj się z nami za pośrednictwem Biura Obsługi Klienta.

Prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania danych na potrzeby marketingu bezpośredniego, w tym profilowania: Masz także prawo do zgłoszenia swojego sprzeciwu wobec przetwarzania przez Sklep Twoich danych na potrzeby marketingu bezpośredniego, w tym na potrzeby profilowania. Aby skorzystać z tego prawa, skontaktuj się z nami za pośrednictwem Biura Obsługi Klienta. Profilowanie nie zwiększa ilości wyświetlanych reklam/wysyłanych informacji handlowych, a jedynie sprawia, że są one bardziej dobrane do Twoich potrzeb. Dzięki profilowaniu, na podstawie zebranych danych z urządzeń, takich jak otwierane strony produktów w naszym sklepie internetowym, zapisane pliki cookies, a także przekazane nam dane osobowe, wyświetlane Ci reklamy i wysyłane informacje handlowe (jeśli wyraziłeś osobną zgodę na ich otrzymywanie) będą bardziej przydatne. Nie podejmujemy wobec Ciebie żadnych zautomatyzowanych decyzji (decyzje bez udziału człowieka).

Prawo do cofnięcia zgody na przetwarzanie danych: Odnośnie danych przetwarzanych przez nas na podstawie Twojej zgody, masz prawo do cofnięcia zgody na przetwarzanie danych osobowych w dowolnym momencie (cofnięcie zgody nie działa jednak wstecz). Aby skorzystać z tego prawa, skontaktuj się z nami za pośrednictwem Biura Obsługi Klienta.

Prawo do przenoszenia danych: Odnośnie danych przetwarzanych przez nas w sposób zautomatyzowany na podstawie Twojej zgody lub w wykonaniu zawartej z Tobą umowy, masz prawo do przenoszenia danych, czyli masz prawo otrzymać kopię swoich danych w ustrukturyzowanym, powszechnie używanym i możliwym do odczytania formacie. Kopia ta może zostać przesłana do Ciebie lub do innego podmiotu. Aby skorzystać z tego prawa, skontaktuj się z nami za pośrednictwem Biura Obsługi Klienta.

Prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego: Jeśli uważasz, że Sklep przetwarza Twoje dane osobowe w niewłaściwy sposób, skontaktuj się z nami za pośrednictwem Biura Obsługi Klienta. Masz też prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych w przypadku, gdy przy przetwarzanie przez nas Twoich danych osobowych narusza przepisy dotyczące ochrony danych osobowych.